Dag 8

15 March 2024 18:26

Vandaag weer een geweldige route op het programma. De uitslovers beginnen vandaag iets eerder om een extra stukje van 15 kilometer te doen, met een (toch weer pittig) heuveltje erin. Daarna treffen de uitslovers en de gezellige groep elkaar om vervolgens samen naar het project Yabonga en community mothers te fietsen.

Het laatste stukje gaat onder begeleiding van veiligheidsmedewerkers, want we gaan dwars door het township, waar het communitycentre van Yabonga is gevestigd. Eenmaal aangekomen worden we ook hier hartverwarmend ontvangen met zang en dans. Geweldig. Alle kinderen die net school hebben gehad, komen ook aan. Met een ongelooflijke energie maken we kennis met de kinderen en leiding van het centrum.

Ze hebben al lang uitgekeken naar ons bezoek en hebben een heel programma voor ons gemaakt. Bij aankomst is gelijk duidelijk zichtbaar dat het geld van Orange Babies goed besteed is. Er staat een geweldige locatie met daarop een voetbalveldje, basketballplein, overdekte ruimte voor dans en bijeenkomsten, ruimtes waar gesprekken kunnen plaatsvinden, kortom echt top! Beveiliging met hekken en portieren is wel noodzakelijk kennelijk. We gaan samen met de kinderen basketballen, dansen, voetballen en muziek maken. Heel leuk.

Daarna kan een bezoek aan één van de community-mothers niet uitblijven. Zij vangt dagelijks in haar huis tussen de 25-50 kinderen op die uit school komen. Na een check van hun gevoelens die dag (check-in), gaan ze huiswerk maken, sporten of specifieke vaardigheden leren en oefenen. Elke dag iets anders, volgens een planning. Kinderen die daar komen worden op basis huisbezoeken opgenomen in het programma. Veelal zijn dit hele kwetsbare kinderen, die al vreselijke gebeurtenissen hebben moeten verwerken. De community mother heeft al gekookt. Na het spelen, krijgen de kinderen de maaltijd en gaan naar huis.

De kinderen zijn zeer dankbaar en ondanks hun leefsituatie blij en lief. Het is heel duidelijk zichtbaar dat de inzet van de community mothers en de Yabunga Centre ontzettend goed werkt. Liefde, warmte, aandacht en zorg draagt echt bij aan het leven van kinderen in townships. Alleen al een check-in laat dit prachtig zien. Ongelooflijke heftig om te zien hoe het leven in een township eruit ziet en zeer aangrijpend om van zo dichtbij de kinderen te ervaren die daarmee moeten omgaan.