Ons laatste blog

06-11-2022 | 20:54

Op de laatste dag van onze tour bezoeken we een tweetal projecten in Johannesburg. De eerste was Ikhaya Lethemba. Hier wordt een veilige plek geboden aan circa 120 kinderen die misbruikt zijn. Na een kort bezoek mochten we nog een kijkje nemen in de nabijgelegen sloppenwijk. Wat direct opviel in deze wijk was het contrast met de wijken die we in Namibië hadden gezien. In deze wijk hadden de - voornamelijk golfplaten - huisjes wél elektriciteit. Ook waren er, weliswaar gedeelde, waterpunten en toiletten beschikbaar. Huisjes waren vaker vrijstaand en er waren kleine tuintjes. Bij een aantal huisjes mochten we binnenkijken. Met een aantal bewoners hebben we gesproken over het leven in de wijk. Uit alle gesprekken kwamen we tot de dezelfde trieste conclusie; het gigantische werkloosheidspercentage van circa 90% is een oorzaak van vele problemen, zoals  de drank-/drugsverslavingen en de behoefte naar voedsel.

 

Na de home visits zijn we bij het Khaya Centre geweest. Dit is een gemeenschapscentrum waar dagelijks circa 1.000 kinderen komen. Orange Babies voorziet in de financiële steun die nodig is voor de jongste kinderen (tussen 3 en 6 jaar oud). Het Khaya Centre heeft diverse functies, zoals:

  • Gratis testen op zwangerschap
  • Ondersteuning van jonge moeders
  • Buitenschoolse opvang en activiteiten
  • Slachtofferhulp
  • Gratis testen op HIV en ondersteuning bij een besmetting.

 

Helaas hebben, als gevolg van de Corona uitbraak, vier van de zes belangrijke donateurs van het project hun bijdrage stopgezet. Als gevolg hiervan kunnen een deel van de functies niet op het gewenste niveau worden aangeboden. Ook is het niet mogelijk om alle hulpbehoevende kinderen geheel te ondersteunen. Gelukkig kan het centre (voorlopig) blijven voortbestaan dankzij de bijdragen van Orange Babies en Stichting Opstap.

 

Na bezoek aan het centre vliegen we terug naar Schiphol. Hiermee sluiten we dan ook ons laatste blog en onze fantastische reis af. Onze reis was erg indrukwekkend en ontroerend. We zijn dankbaar om alle deelnemers van de tour te mogen leren kennen. Stuk voor stuk liefdevolle mensen met een sterke support voor de stichting. Ook was het geweldig om veel prachtige mensen te ontmoeten in Namibië en Zuid-Afrika. Mensen die door stichting Orange Babies voor honderden, soms duizenden kinderen het verschil maken. Mensen die ervoor zorgen dat de kinderen weer durven dromen. Zonder de steun van jullie als donateurs zou Orange Babies dit niet mogelijk kunnen maken, hiervoor willen wij jullie ontzettend bedanken!

 

Wij komen in ieder geval met een oranje hart terug in Nederland! 🧡🧡