Dag 1 en 2

15-04-2023 | 21:47

Dag 1 is eigenlijk maar een heel kort verhaal. Op vrijdagochtend vroeg vertrokken vanuit Arnhem richting Schiphol. 2 vluchten en 20 uur later aangekomen bij het eerste hotel in Lusaka.

Dag 2 is een lang verhaal ;) Na 3 uurtjes slaap zzzz vroeg op pad om bij de eerste projecten van deze reis langs te gaan. Zoveel heftige dingen gezien, dat ik makkelijk een paar kantjes vol kan schrijven. Maar ik ga het proberen kort te houden.
Op de heenweg eerst een lokale markt bezocht. Voor mij eerlijk gezegd een aardige cultuurshock. Het was ook mijn eerste dag ooit in Afrika (op een all-inclusive vakantie in Egypte na, die ik in dit geval niet meetel). Moeders met kleine kinderen achter de kraampjes in de brandende zon. Het verschil met ons luxe leven in NL is echt inmens.
Eind van de ochtend hebben we een school bezocht (inclusief warm onthaal met zingen en dansen!) waar de stichting zich al jaren voor inzet. Hier direct met eigen ogen gezien hoe het geld van Orange Babies goed besteed wordt. Het schoolgebouw met een buitenkeuken en een tuin. In de buitenkeuken wordt dagelijks vers eten gemaakt voor ruim 300!! kinderen. Leren op een volle maag gaat uiteraard beter! :)
Vervolgens waren we een kleine kilometer verderop nog getuige van de opening van een medisch centrum voor zwangere vrouwen, mede mogelijk gemaakt door Orange Babies. Dit feestje eindigde heel abrupt, want op ongeveer hetzelfde moment overleed er een vrouw van 32 in de bestaande kliniek ernaast. Zo vertrokken we met een dubbel gevoel terug in de bus naar de eerste camping.

Nu vraag je je inmiddels waarschijnlijk af, maar je ging toch fietsen David? Nou morgenochtend (zondag) gaat het echt gebeuren! En heel veel dagen daarna ook.
Voor nu de groeten! Jullie horen weer van mij als ik ergens WiFi kan vinden.